Esittely

Kennelnimen Assandine’s takaa löytyy kasvattaja Emilia Huovinen (os. Leinonen) Oulusta. Kokemusta samojedinkoirista minulta löytyy vuodesta -93 alkaen, eli olen saanut kasvaa tämän rodun parissa, ja saanut jo pienestä pitäen hyvät opit koiraharrastukseen.

Perheeseeni kuuluvat mieheni Timo, tyttäremme Veea (s.08) ja Kiia (s.09), sekä lauma nelijalkaisia eli samojedinkoirat FI MVA Schatzave`s Loving Wonder ”Baudi” ja FI MVA White Jane’s Cutie For Assandines ”Tui” ja Assandine’s Ulyssa Ultima Thule ”Mai”, ja mittelspitz Zibacan Golden Beauty ”Bitti”. Yhteisomistuskodeissaan puolestaan asuvat mittelspitzit FI MVA Assandine`s One Man Show ”Kössi”, FI & SE MVA Assandine`s Once And For Real ”Sanni” ja Assandine’s Reality Show ”Mosse”.

Kennelnimen saimme alunperin yhdessä äitini Sirkka-Liisa Hämälän kanssa vuonna 2001. Ensimmäinen pentue meillä syntyi kuitenkin jo vuonna 1996, ja minäkin sain kunnian tulla merkityksi pentueen kasvattajaksi, vaikka tuolloin vielä alaikäinen olinkin. Olin kuitenkin täysillä mukana käytännön puuhissa pentujen kanssa ja tuosta ensimmäisestä pentueesta sainkin sitten ensimmäisen ikioman samojedini Assandine`s Chilipepperin ”Chilin” (1996-2009). Pentueen emä oli perheemme ensimmäinen samojedinkoira Schatzave`s Aller Schlauste ”Sandi” (1993-2007) joka oli myös maailman paras opettaja meille tutustuessamme samojedinkoirien ihmeelliseen maailmaan. Myöhemmin kennelnimi Assandine`s on siirtynyt vain minun omistukseen, mutta äiti on toki edelleen tukena ja apuna harrastuksessani, ja asuupa äidillä nykyään myös yhteisomistuksessa kasvattini mittelspitz Sanni. Pentueita meillä on syntynyt tähän mennessä seitsemän ja maailmalle on lähtenyt 44 pentua.  Pentueita meille on syntynyt siis hyvin harvakseltaan ja harkiten, mutta se on mahdollistanut paljon muuta harrastamista ja kokemuksen kartuttamista koiramaailmasta kasvattamisen rinnalle.

Kasvatustyön aloitimme samojedinkoirien parissa, mutta loppuvuodesta 2010 syntyi kenneliimme myös ensimmäinen mittelspitz-pentue jonka emä oli ensimmäinen mittelini FI MVA Mintgarden`s Dorti ”Haylie”. Mittelspitzit ovat vieneet samojedin ohella sydämeni ja toiseen rotuun tutustuminen on tuonut uutta näkökulmaa, myös samojedien kasvatukseen. 
Koirien kanssa harrastan pääasiassa näyttelyitä, mutta olemme päässeet tutustumaan myös koirahiihtoon, tokoon, agilityyn
ja valjakkoharrastukseen. Suurimman osan ajasta koirat viettävät meillä kuitenkin aivan tavallista kotikoiran arkea perheen keskellä.

Nykyisten koirieni lisäksi olen siis saanut omistaa viisi upeaa samojedipersoonaa; jo yllämainitut Sandin ja Chilin, sekä Schatzave’s Hufflepuff ”Taigin” (2003-2012), FI MVA Schatzave’s Kiss Of Wonder ”Noodin” (2005-2018) ja C.I.B. FI & LV CH Assandine’s Icelet Inessa ”Luminan” (2007-2017), sekä kaksi maailman parasta mittelspitziä FI MVA Mintgarden`s Dorti ”Haylien” (2006-2020) ja Mintgarden’s Xanthite ”Escin” (2013-2022).

Koiraharrastus on vienyt minut myös mukaan yhdistystoimintaan ja kursseille. Samojedinkoirien kotimaisen rotujärjestön, Suomen Samojedinkoirayhdistyksen, hallituksessa olen ollut mukana vuodesta 2001 alkaen. Tällä hetkellä toimin SAMY:n varapuheenjohtajana ja jäsensihteerinä. Aiemmin olen toiminut mm. tarvikemyyjänä, Valkoturkki-lehden toimitussihteerinä sekä nuorisotoimikunnan puheenjohtajana. Paikallisessa samojediyhdistyksessä, Lakeuden Samojedisteissa, toimin tällä hetkellä sihteerinä, jäsensihteerinä ja olen hallituksen jäsen. Olen suorittanut myös kasvattajan perus- ja jatkokurssin, kehätoimitsijakurssin, ja koetoimitsija 1. ja 2. kurssit (REK & REKÄ). Kehäsihteerin hommat olen joutunut ajanpuutteen vuoksi jättämään, mutta nykyään toimin rekikoirien käyttö- ja kilpailukokeissa koetoimitsijana.

Kasvatustyöni tavoitteena on kasvattaa terveitä, rodunomaisen luonteen ja -rakenteen omaavia koiria perheenjäseniksi ja harrastuskumppaneiksi. Kaikki jalostukseen käyttämäni koirat ovat terveystarkastettuja (vaikka mittelspitzillä ei olekaan PEVISAA, eikä siten tarkastuspakkoa), terveitä ja mahdollisuuksien mukaan näyttelyissä palkittuja. Pennut kasvavat meillä perheen keskellä ja tottuvat lapsiin, muihin koiriin ja tavallisiin kodin ääniin. Mikäli olet kiinnostunut samojedin tai mittelin hankkimisesta, laitathan ensin sähköpostia, niin vastaan heti kun ehdin 🙂

Esittelyn lopuksi haluan esittää kiitokset kaikille teille, jotka olette olleet tukena ja apuna koiraharrastuksessani,
sillä yksinhän tätä ei kukaan pysty tekemään 🙂 Erityiskiitokset hyvästä yhteistyöstä äidille, Katjalle kennel Schatzave`siin, Mintulle ja Mialle kennel Mintgarden`siin, sekä eläinlääkäriasema Lemmikkiin aina niin hyvästä palvelusta.

 

Yhteystiedot:

Emilia Huovinen

Kennel Assandine’s

Oulu

emilia@assandines.com

Vastaa